به گزارش شهرآرانیوز، روایت دومین جشنواره ملی عودنوازی قشم با عنوان «راه عود؛ از خزر تا خلیج فارس» شامگاه شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ در مشهد برگزار شد. این برنامه با هدف معرفی ابعاد فرهنگی جشنواره و گفتوگو درباره نقش میانفرهنگی ساز عود در ایران، در تالار فردوسی مجتمع شریعتی جهاددانشگاهی میزبان علاقهمندان بود.
ادریس راموز، معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد قشم در حاشیه این مراسم اظهار کرد: علت اصلی برگزاری جشنواره در منطقه آزاد قشم، تلاش برای احیای داراییهای فرهنگی جنوب ایران است. همانطور که مشهد بهعنوان یکی از نقاط فرهنگی مهم ایران با کشورهای حوزه فارسیزبان پیوند دارد، قشم نیز چنین ویژگیای بهعنوان یکی از کانونهای ایران فرهنگی در ارتباط با کشورهای مختلف دارد.
وی ادامه داد: برای توسعه ارتباطات میانفرهنگی و همچنین احیای میراث فرهنگی ناملموس در جزیره قشم، فعالیتهایی را آغاز کردهایم. یکی از مهمترین داراییهای فرهنگی جزیره قشم و جنوب کشور بهویژه حوزه خلیجفارس ساز عود، عودسازی و عودنوازی است که سال گذشته در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. نخستین جشن عودنوازی نیز در همان سال در قشم برگزار شد و امسال دومین دوره آن را برگزار میکنیم.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد قشم افزود: این جشنواره چند هدف اصلی را دنبال میکند؛ از جمله احیای داراییهای فرهنگی در جامعه ایران، افزایش حس تعلق مردم جنوب به میراث ناملموس خود و همچنین توجه به فرایندهای درونفرهنگی و میانفرهنگی. ساز عود، از دل جامعه ایران آمده و همانطور که در کتاب "الموسیقی الکبیر" فارابی به آن اشاره شده، یکی از سازهای مهم ایرانی است. این ساز از مناطق مختلف ایران عبور کرده و اکنون در جنوب ایران با زندگی مردم پیوند خورده است.
راموز به مسیر فرهنگی ساز عود از شمال تا جنوب کشور اشاره کرد و گفت: در این جشنواره، مسیر "راه عود" از مازندران، تبریز، کرمانشاه، یزد، خراسان، مشهد، شیراز و اصفهان تا قشم را روایت میکنیم. این مسیر نشاندهنده گفتوگوی درونفرهنگی موسیقی اقوام ایرانی است. مثل دیالوگ موسیقی قشم و خراسان یا موسیقی قشم و تبریز.
وی تاکید کرد: اختتامیه جشنواره از ۲۵ تا ۲۸ فروردینماه در قشم برگزار خواهد شد. همچنین کمپینی با عنوان با سازت بیا در کنار جشنواره شکل گرفته که طی آن هنرمندان از سراسر ایران با محوریت عود به سوی قشم حرکت میکنند و اجراهایی خلاقانه خواهند داشت. چهرههایی، چون آقای ابوالقاسم و فردین خلعتبری در این برنامه حضور دارند و نوازندگان مختلف در بخش رقابتی و صحنهای شرکت میکنند.
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد قشم درباره شیوه شرکت در بخش رقابتی تصریح کرد: در مرحله نخست که در بهمنماه برگزار شد، هنرمندان آثار خود را ارسال کردند و پس از داوری، برگزیدگان به مرحله نهایی راه یافتند که رقابت نهایی در قشم انجام میشود.
راموز حضور داوران بینالمللی را نیز از نکات برجسته این دوره دانست و گفت: داورانی از کشورهای ترکیه، عراق در این دوره حضور دارند. این حضور خود نوعی گفتوگوی میانفرهنگی است. ساز عود، ساز زندگی است و باید از دل ایران حرکت کند تا به مقصد نهاییاش که تعامل فرهنگی در جنوب کشور است، برسد.